Rolluiken kiezen?

Rolluiken kiezen?

Andere soorten zonwering zijn markiezen. Dit zijn zonneschermen die een mooie ronding vormen boven je terras of voor het raam. Markiezen zie je ook regelmatig boven ramen en deuren van winkels. Het werkt om de zon tegen te houden maar geeft het pand ook meteen een bijzonder aanzien. Andere mogelijkheden van buitenzonwering zijn shutters. Deze kun je gebruiken om een veranda af te sluiten en als je ze dichtmaakt houden ze ook de zon buiten. Een laatste optie die veel gebruikt wordt als zonwering zijn rolluiken.

Maten en bediening

Rolluiken zijn in uiteenlopende maten verkrijgbaar. Ze bestaan in diverse standaardmaten, maar mochten ze niet bij jouw ramen of bijvoorbeeld voor je schuifpui passen, dan is het ook mogelijk om een rolluik op maat te laten maken. Als je rolluiken een grotere afmeting hebben is het beter om ze te voorzien van een elektrische bediening.

Handmatige bediening is prima geschikt voor een klein rolluik maar als het een grote betreft, is het vaak te zwaar om het rolluik zelf naar beneden te laten zakken of op te trekken. Door de druk die er bovendien iedere keer op het koord komt te staan is de kans ook groter dat deze vroegtijdig breekt. Dan dien je er een nieuwe in te (laten) zetten en dat is geen eenvoudig klusje.

Diverse kleuren

Rolluiken zijn in vrijwel iedere kleur verkrijgbaar. Niet iedereen vindt rolluiken even mooi staan maar ze hebben zeker nut en je kunt ze bovendien in de kleur laten maken die bij de rest van je huis past.