Btw zonnepanelen

Btw zonnepanelen

De btw op zonnepanelen speelt tegenwoordig een cruciale rol in de aanschaf. Dit komt omdat de subsidie die er voorheen op het kopen werd gegeven is veranderd. Tegenwoordig draait het om het terugvragen van de btw. Daarom is dit dus ook een punt van aandacht voor veel mensen. Zowel voor particulieren als voor ondernemers en andere doelgroepen kan dit een rol spelen. Het is dus wel ook van belang om te weten hoe dit dan precies in elkaar steekt. Op die manier is goed te begrijpen welk voordeel hieruit te halen is als consument. Let dus op het volgende.

Het terugvragen van de btw

In de eerste plaats is het belangrijk om te weten dat de btw op zonnepanelen teruggevraagd kan worden bij de belastingdienst. Dit kan direct in het kwartaal waarin ze zijn aangeschaft worden gedaan. In dat geval kan dan worden gezorgd dat er 21 procent van het aanschafbedrag terug de portemonnee in stroomt. Daarvoor moet wel eerst een aanvraag worden ingediend. Dat betekent dus dat een aantal handelingen worden gevraagd om te zorgen dat de overheid dit in orde kan maken. Dit proces is gelukkig niet heel lastig en kan door iedereen direct worden gedaan. Dat werkt als volgt.

De aanvraag doen

De btw op zonnepanelen terugvragen begint bij het indienen van de aanvraag bij de belastingdienst. Die reageert hierop door een gebruikersnaam en wachtwoord toe te zenden. Daarmee kan dan worden ingelogd bij de belastingdienst. Daar kan dan tijdelijk op gelijke wijze zoals ondernemers dit iedere maand of ieder kwartaal moeten doen, de aangifte btw worden gedaan. Enkele gegevens zijn al ingevuld, andere moeten nog ingevuld worden. Wanneer dit is gedaan kan het direct digitaal worden verzonden. Het terugbetalen van de btw wordt dan direct ook door de dienst in behandeling genomen en afgehandeld. Dit is erg gemakkelijk te doen.

Elke keer opnieuw doen

De btw op zonnepanelen kan altijd opnieuw worden teruggevraagd. Weliswaar kan het voor elke investering maar eenmaal worden gedaan. Dat neemt niet weg dat bijvoorbeeld bij een uitbreiding weer opnieuw de aanvraag kan worden ingediend. Elke investering die in zonnepanelen wordt gedaan kan op die manier voor een deel door de overheid worden bijgedragen. Omdat er 21 procent btw geldt, is het dus ook zo dat het vaak om relatief hoge bedragen gaat. Dit kan een flink verschil maken in het budget en daardoor kan het net wat aantrekkelijker zijn. Dit is een goede reden voor de aanvraag.